Tuesday, July 22, 2008

PM, TPM dan Menteri Bekerja, bukan Berkhidmat!!

Assalamualaikum.

Terdapat suatu cerita. Pada suatu hari, di sebuah pejabat, seorang ”office boy” telah mengarahkan bosnya untuk fotostat beberapa dokumen. Lantas, bosnya telah melakukan tugas tersebut dengan cemerlang. Selepas itu, office boy itu pula mengarahkan bosnya untuk mengambil beberapa buah fail, kerana bosnya itu telah memintanya untuk menyediakan fail2 itu dan meletakkan fail2 itu di atas meja bosnya. Sebelum tamat waktu pejabat, si office boy sempat lagi menyuruh bosnya itu untuk menyusun dokumen2 yang terdapat di atas mejanya, kerana tidak mahu bosnya (orang yang sama) marah jika didapati meja si office boy itu berselerak pada keesokan paginya.

Kenapa? Tak percaya ke?

Apa yang pelik sangat? Seorang office boy mengarahkan bosnya untuk melakukan kerja-kerja office boy. Bukankah itu mentaliti kita. Bukankah kita telah menganut mentaliti itu lebih 50 tahun?

Apakah takrif pekerja? Pekerja adalah individu yang melakukan sesuatu dengan mendapat ganjaran biasanya dalam bentuk gaji, elaun, bonus, ”benefit” dan lain-lain. Apa pula maksud bos? Bos adalah orang yang mengambil individu-individu (pekerja) untuk bekerja, seterusnya membayar gaji mereka. Itulah maksud bos yang sebenar. Jika sekadar orang atas kita, itu namanya Pengurus (Manager) kerana mereka juga digaji oleh Bos. Makan gaji macam kita jugak daa. (Eh, saya makan nasi...)

Jadi, bagaimana dengan cerita di atas? Jangan risau, cerita tersebut memang benar. Benar dari sudut makro. Benar dari aspek kenegaraan Malaysia. Bukankah selama ini, di negara kita, berjuta-juta Bos kini menjadi kuli, manakala beberapa orang pekerja kini telah menjadi Bos pula.

Begini, apakah pekerjaan Pak Lah, Dato’ Najib dan para menteri? Pekerjaan mereka adalah menjadi PM, TPM dan Menteri. Adakah mereka dibayar gaji? Ya, kita selaku rakyat atau sebenarnya Bos mereka yang sentiasa membayar gaji, elaun dan segala kemudahan mereka melalui kutipan pelbagai jenis cukai. Bukan sedikit, tetapi dalam jumlah yang amat besar. Puluhan ribu ringgit setiap seorang setiap bulan. Jadi, hakikatnya kita (rakyat) adalah Bos kepada para menteri.

Di dalam pengurusan sebuah syarikat, terdapat beberapa matlamat (goals) yang mesti dijadikan panduan dan arah tuju bagi setiap pekerja. Mana-mana pekerja yang berterusan menyimpang dari matlamat syarikat akan dibuang. Mereka adalah individu yang merugikan syarikat. Hukum ini juga diguna pakai oleh apa-apa saja organisasi, baik untuk tujuan kebajikan, pendidikan, mencari keuntungan dan sebagainya.

Hukum ini sekali lagi terpakai dalam konsep kenegaraan. Dalam negara kita, sepatutnya para Menteri adalah pekerja-pekerja rakyat. Mereka dibayar oleh rakyat. Secara amnya, terdapat tiga matlamat utama yang mesti dicapai oleh pekerja-pekerja (menteri) tersebut dalam mencapai pembangunan iaitu;
1- Menyediakan kemudahan asas kehidupan seperti air, rumah, perlindungan pakaian dan lain-lain (life sustenance);
2- Membina harga diri yang tinggi di kalangan rakyat (self esteem);
3- Kebebasan untuk melakukan aktiviti kehidupan.

Memang terdapat beberapa lagi matlamat dalam kehidupan ini, namun secara mudahnya, kesemua matlamat ini boleh dirangkumkan sebagai Benefit untuk Bos (rakyat) atau selalu kita ungkap sebagai kebajikan untuk rakyat, Mudahnya, kita mahukan keadaan kehidupan yang mudah, mudah untuk meneruskan hidup.

Menyoroti keadaan semasa, adakah para pekerja kita, bermula dari PM, TPM dan para Menteri yang kita bayar gaji mereka telah mencapai matlamat yang kita selaku Bos telah tetapkan? Atau sekurang-kurangnya mereka ke arah mencapai matlamat itu?

Jawapannya mudah. Para pekerja kita telah lama menyimpang dari matlamat yang kita telah tetapkan. Mereka lebih menjaga kepentingan kelompok kecil berbanding kelompok besar, iaitu Bos (rakyat) mereka. Sepatutnya, kita mesti membuang mereka. Kita perlu menjerit ”YOU ARE FIRED!!!!!” kepada mereka.

Mereka makan gaji yang kita bayar, namun mereka menjadikan kehidupan kita lebih susah. Mereka gagal mengawal harga barang-barang keperluan. Mereka gagal menyusun atur sumber-sumber dalam negara sehingga terpaksa menaikkan harga minyak kenderaan. Mereka juga dipalitkan dengan pelbagai masalah perpecahan dan persengketaan sehingga kata ”cah keting” seringkali dikaitkan dengan mereka. Mereka suka memberi alasan dan jarang mencari penyelesaian. Ini sifat pekerja kita dari Persatuan Pekerja-pekerja Bi N.

Rencana ini juga terpakai segala hukumnya untuk para pekerja dari Persatuan Pekerja-pekerja Pi R. Anda juga perlu mencapai matlamat yang telah ditetapkan oleh Bos anda, kerana gaji anda juga dibayar oleh kami. Bezanya, anda baru bermula, dan jalan anda belum benar-benar jelas lagi, maka para Bos belum lagi perlu memecat anda. Setelah dilantik oleh Bos, para pekerja Pi R perlu menjaga lima bahagian (Department) yang diberikan iaitu Deparment Selangor, Department Kedah, Department Kelantan, Department Perak dan Department Pulau Pinang. Sifat pekerja Pi R dilihat lebih ke arah matlamat yang ditetapkan oleh Bos seperti pemberian air percuma dan pengimbangan pembangunan fizikal dan pembangunan insan, bukan sekadar cakap-cakap kosong sahaja.

Apa-apapun, jika kita lihat prestasi mana-mana pekerja tidak memuaskan, jangan bazirkan duit kita membayar gaji mereka. Kita buang saja mereka, tidak kita pekerja di Central Department (Bahagian Pusat) ataupun dari State Department (Bahagian Negeri). Kita adalah bos mereka, dan mereka sebenarnya adalah pekerja kita.

Kalau anda tidak menerima idea ini, cuba tanya pada PM, TPM dan Menteri, apakah mereka sanggup bekerja dengan gaji serendah RM3000 sebulan dan dengan elaun paling minimum. Pastinya tidak. Jika mereka sanggup, itu barulah dikatakan berkhidmat. Tapi, saya pasti sebahagian besar (pasti hampir 80%) tidak sanggup kerana mereka bekerja. Bekerja untuk mendapat wang yang banyak. Saya tidak meminta mereka untuk berkhidmat secara percuma. Cuma, apabila telah menerima gaji, maka buatlah kerja seperti yang disuruh, jangan buat sesuka hati kamu saja!!

Selaku bos, anda tentukanlah sendiri. Adakah anda ingin terus menggaji mereka atau anda ingin memecat mereka.

Ingatlah, kita perlu mengubah mentaliti kita. Jika mentaliti kita betul, jika kita memahami bahawa kita adalah Bos, dan PM, TPM dan para Menteri adalah pekerja kita, kita tidak akan dengan mudah menerima segala alasan dangkal yang mereka berikan bagi menutup segala masalah yang berlaku. Kita akan berani bertindak kerana kita adalah Bos.

Kerana kita adalah Bos.
Kerana kita adalah Bos.
Kerana kita adalah Bos.
Kerana kita adalah Bos.
Kerana kita adalah Bos.

No comments: